Kinderboekenweek in Ee van start met speciaal boek en vlaslied

<< terug
27 september 2018

Op woensdagochtend 3 oktober vanaf 8.30 uur wordt op basisschool De Gearing in Ee de Kinderboekenweek op bijzondere wijze geopend. Dan wordt namelijk het kinderboek ‘Het meisje en de magische vlasbloem’ op het schoolplein gepresenteerd. Ook wordt het bijbehorende vlaslied voor het eerst ten gehore gebracht door zanger Onno Loonstra die het lied ‘Eltsenien is oars’ samen met de kinderen zal zingen.

Het boek en het liedje vormen samen met een bezoek aan het vernieuwde vlasmuseum in Ee de basis van een educatieproject. Het was een wens van de vrijwilligers dat er – net als vroeger – weer meer schoolkinderen naar It Braakhok zouden komen, waar te zien is hoe van een vlasplant kleding wordt gemaakt. De heren van het vlasmuseum vinden het belangrijk dat kinderen weten wat vlas is, hoe zwaar het werk was dat hun voorouders deden en… waarom de vlasbloem magisch is.

Het verhaal
Dit alles staat ook beschreven in het kinderboek dat Klasina van der Werf uit Ee speciaal heeft geschreven voor vlasmuseum It Braakhok. Het boek gaat over Femke, een vrolijk meisje van tien jaar dat met haar vader, moeder en broertje in het gezellige dorpje Ee woont. Haar klasgenoten vinden haar vreemd, omdat ze met bloemen kan praten. Ze geloven haar niet. Op een dag ontdekt Femke een heel bijzondere bloem, Vlassie. Al snel worden ze vriendinnen. Maar de vriendschap duurt maar kort, want op een dag is Vlassie plotseling verdwenen. Waar is Vlassie? Wat is er met haar gebeurd? En zal Femke Vlassie ooit nog terugzien?


Hatsaflatsa en Work it Out
De vriendschap die tussen Femke en Vlassie ontstaat sluit naadloos aan bij het thema ‘Vriendschap’ van de Kinderboekenweek die op 3 oktober van start gaat. De sprookjesachtige tekeningen in het boek zijn gemaakt door Hanna Terpstra van Hatsaflatsa Illustraties uit Leeuwarden en Jan Jaap Roos van Work it Out uit Noardburgum heeft de vormgeving voor zijn rekening genomen.

Boek kopen?
Het boek is voor €7,50 te koop bij Boekhandel Van der Velde in Dokkum en Leeuwarden en bij de Primera in Damwâld. Ook kunt u het boek bestellen door een mail te sturen naar: info@klasinavanderwerf.nl Dan sturen we het boek op. In dat geval komen er wel €2,50 verzendkosten overheen. Het totaal komt dan op €10,00